Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

καλό ταξίδι γιαγιά Λουκία !


Ενενήντα πέντε χρονών η γιαγιά Λουκία, κουράστηκε, βάραιναν τα χρόνια πάνω της.  Η  μουρμούρα της ζωής της που την ταλάνισε όλα αυτά τα χρόνια, με λίγες χαρές και πολλές λύπες, την άφησε επιτέλους να ταξιδέψει μόνη της . Δεν της πέρασαν οι προφάσεις, η γιαγιά Λουκία το πάλεψε, μέχρι τελευταία στιγμή.

Έπεσε τελευταία στο κρεβάτι κι όμως μάζευε τα παιδιά της, τα εγγόνια της, τα δισέγγονα της, για να τους μοιράσει ευχές, να τους δώσει τις τελευταίες οδηγίες . Βασανισμένη ήταν η ζωή της , αλλά ευτυχισμένη με τόσους απογόνους που είδε. Ένα ολόκληρο χωριό φτιάχνει η φαμίλια της.

 Άφηνε πάντα παραθύρια ανοιχτά, για να μπαινοβγαίνει ελεύθερα .Σκάλιζε με την τσάπα τον μπαξέ κι η σκέψη  της ταξίδευε στον εξόριστο άντρα της. Μπόλιαζε τα δένδρα για να πάρει καρπούς και ο νους της στα παιδιά της. Όργωνε το χωράφι κι έκλαιγε τα χαμένα της αδέλφια. Τσιμπολογούσε τους καρπούς των δένδρων και με την γλυκειά  φωνή της σιγοτραγουδούσε, αφήνοντας τα δάκρυα της να ξεθυμάνουν, για την εγγόνα της που έφυγε πρόωρα. Μετρούσε τις αντοχές της και τις έβαζε απέναντι στις κακουχίες.

Το είδα σήμερα στα μάτια της γυναίκας μου. Εικόνες πέρασαν σαν αστραπή, φευγαλέες αναμνήσεις που σκιαγράφησαν με ταχύτητα το πέρασμα τους. Οι θύμησες είναι μια προτροπή για ν’ ακουμπήσει με θάρρος στο τέλος που ήρθε. Άφησε το κλάμα της να εκραγεί, ένα ξέσπασμα για το τέλος που περίμενε.

 Ενενήντα πέντε χρόνια δύσκολα, αλλά τα ταξίδεψε μέχρι τέλος, μοιράζοντας απλόχερα φροντίδα και αγάπη.

Καλό ταξίδι γιαγιά Λουκία , έχε το βλέμμα σου πάνω μας, νά ΄ξερες πόσο   το ‘χουμε ανάγκη!

Τάσος Ορφανίδης 


2 σχόλια:

 1. Καλό ταξίδι "γιαγιά" Λουκία, στο καλό να πας
  και μέσα στα ταξίδια σου, κανέναν μη ξεχνάς..
  Εύχομαι υγεία στα παιδιά και τα εγγόνια σου,
  να ζήσουν χρόνια πολλά, έχοντας "ζωντανή"
  την ανάμνηση σου στις καρδιές τους..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλό ταξίδι Γιαγιά Λουκία ,θα σε θυμόμαστε και εμείς με αγάπη ,όσο θα ζούμε και περπατάμε στον κόσμο αυτό .

  ΑπάντησηΔιαγραφή