Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

ΓΕΝΙ ΧΑΜΑΜ... Ο κινηματογράφος Αίγλη

Κωνσταντίνος ΝίγδεληςΠίσω από το ναό του Αγίου Δημητρίου, στη διασταύρωση των οδών Κασσάνδρου και Αγίου Νικολάου, βρίσκεται το μικρό οθωμανικό λουτρό Γενί Χαμάμ. Χτίστηκε πιθανότατα στα τέλη του 16ου αιώνα, στη θέση μεγάλου συγκροτήματος ρωμαϊκών λουτρών του 4ου αιώνα. Ήταν δίδυμο λουτρό, με χωριστές αίθουσες για τους άντρες και τις γυναίκες, κατά τη συνήθη τριμερή διάταξη.

Η λειτουργία του λουτρού σταμάτησε με την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (1912) και στα 1919 το κτίσμα περιήλθε στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους. Το 1937 αγοράστηκε από ιδιώτη, που το μετέτρεψε σε κινηματογράφο με την επωνυμία «Αίγλη». Η μετατροπή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους του κτιρίου, πλην των δύο τρουλλαίων ψυχρών χώρων, οι οποίοι ενοποιήθηκαν με την κατεδάφιση του ενδιάμεσου τοίχου.


Μετά τους σεισμούς του 1978 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του μνημείου. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί περιοδικά ως πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο με το όνομα Αίγλη, ενώ στην αυλή του λειτουργεί θερινός κινηματογράφος.το κείμενο δημοσιεύθηκε στη σελίδα "παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου