Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Αλατζά Ιμαρέτ

Κωνσταντίνος Νίγδελης


Στην οδό Κασσάνδρου, βορειοανατολικά του ναού του Αγίου Δημητρίου και του Γενί Χαμάμ βρίσκεται το Αλατζά Ιμαρέτ (πολύχρωμο άσυλο), το οποίο ιδρύθηκε στα 1484 από τον Ισάκ Πασά, διοικητή της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του σουλτάνου Βαγιαζήτ Β΄.

Το κτίριο ανήκει στην κατηγορία των πρώιμων οθωμανικών τζαμιών, σχήματος ανεστραμμένου Τ με κεντρικό χώρο, πλάγια διαμερίσματα στη δυτική πλευρά και κιονοστήρικτη στοά. Ο κεντρικός χώρος με τους δύο μεγάλους θόλους ήταν ο χώρος προσευχής, ενώ οι τέσσερις παράπλευροι χρησιμοποιούνταν για τη διδασκαλία και τα συσσίτια, καθώς στο χώρο λειτουργούσαν ταυτόχρονα ιμαρέτ (πτωχοκομείο) και μεντρεσές (ιεροδιδασκαλείο). Ο μιναρές του τζαμιού, από τον οποίο σήμερα σώζεται μόνον η βάση, κοσμούταν από πολύχρωμους λίθους σε ρομβοειδή σχήματα. Στη διακόσμηση αυτή, σπάνια για την οθωμανική αρχιτεκτονική, οφείλεται η ονομασία του κτίσματος.


Μετά τους σεισμούς του 1978 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Σήμερα ο χώρος χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις.

το κείμενο δημοσιεύθηκε στη σελίδα "παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου