Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Πύργος της Αλύσεως (τριγωνίου) ,παραμένει κλειστός .Γιατί;

Είχε τραβήξει την προσοχή μου παλαιότερο  δημοσίευμα, με αφορμή την παράδοση κάποιων μνημείων μετά την αποκατάσταση τους (Ροτόντα, Βυζαντινό λουτρό,Πύργος αλύσεως (τριγωνίου).

   "Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στη βάση της ανάπτυξης της  επικοινωνιακής της στρατηγικής, προβάλλει ως καίρια επιταγή τη διεύρυνση των σχέσεών της με την τοπική κοινωνία, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που καθιστούν τα μνημεία της πόλης πολυχρηστικούς χώρους πολιτισμού. Υιοθετώντας μια εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική, επιχειρεί να αναπτύξει συνεργασίες με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού με ποικίλες εκπαιδευτικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις."

 Υποδέχθηκα αυτή την νέα εξωστρεφή ματιά με ιδιαίτερη χαρά. Στην Ροτόντα και στο Βυζαντινό λουτρό παρακολουθώ τις εκδηλώσεις που γίνονται κατά διαστήματα και την αποδοχή του κόσμου. Ο πύργος αλύσεως (τριγωνίου) αρχικά λειτούργησε για κάποιο διάστημα με ανοιχτή την είσοδο . Με έκπληξη διαπιστώνω όμως μεταγενέστερα, για μεγάλο διάστημα μέχρι σήμερα, ότι  δεν υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης του εσωτερικά.Οι επισκέπτες του , σας βεβαιώνω ότι είναι καθημερινά πάρα πολλοί, φεύγουν απογοητευμένοι , παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες τους. 

Αναρωτιέμαι γιατί οι ιστορικοί αυτοί θησαυροί του τόπου μας να παραμένουν κλειστοί. Μπορώ να φανταστώ απλά ότι δεν έχει υπολογιστεί το κόστος αυτής της απώλειας. Η ιστορία της χώρα μας είναι συνυφασμένη με τον  πολιτισμό. Αυτό έχει να δείξει , την ιστορία της και τον πολιτισμό της.

Τάσος Ορφανίδης Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου