Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Θέατρο έξω από τα τείχη, σήμανε τέλος

φωτογραφία Τάσος Ορφανίδης
Όταν τα πόδια πατούν σε γκρεμίσματα , ξύλα, καρφιά, ταπετσαρίες ,καθίσματα πάγκους, αποκαΐδια από ένα κομμάτι του  πολιτισμού, τα συναισθήματα είναι περίεργα .Οργή θυμός λύπη, πόνος, απελπισία .

Με πόση αγάπη μπορείς να αγκαλιάσεις τα καρφιά, χωρίς να σε καρφώσουν και πληγωθείς!

Το θεατράκι «έξω από τα τείχη» που στεγαζότανε σε  μια παράγκα στην Ευαγγελίστρια, είχε γίνει θεατρικός παράδεισος για τους κατοίκους της πόλης και για όσους αγαπούν το καλό εναλλακτικό  θέατρο. Ο Γιάννης Περδίκης για πολλά χρόνια αγωνίστηκε να εδραιώσει τον χώρο αυτόν πολιτισμού, να περάσει στην συνείδηση του κόσμου, να γίνει ανάγνωση της κοινής προσπάθειας λίγων ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη. Μια παράγκα που έπασχε από πολυτέλεια αλλά φιλοξένησε αρκετές πολύ ωραίες παραστάσεις .Μια παράγκα όμως που είχε ψυχή και πλημμύριζε από συναισθήματα αγάπης των ανθρώπων που περνούσαν όλη τη μέρα τους εκεί μέσα δημιουργώντας.

Μερικά από τα έργα που ανέβηκαν στον χώρο αυτό!

To Tάβλι

Μουγκαφόν-οι

Τρεις αδελφές

Μαθήματα νεοελληνικής ιστορίας

Nosferatu

1843

Φωτιές ή Το έγκλημα

Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Μήδεια

Το βρακί

Σαλώμη

Σίδερ

Αρρώστια Θανάτου

The smell of the kill

Το Κάστρο της Ωριάς

"αρρώστια Θανάτου" Marguerite Duras

THE PACMAN PROJECT

 
φωτογραφία Παναγιώτη Κουτράκη
Ο Γιάννης Περδίκης σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας , έδωσε ψυχή σε ξύλινα ντουβάρια, φως σε μαύρους τοίχους. Πενήντα καθίσματα και μια σκηνή κουβάλησαν για δέκα χρόνια  σκέψεις, καρδιά, ζωή, αγάπη.
Το τελεσίγραφο του Δήμου Συκεών Νεάπολης δεν άφηνε περιθώρια , ο χώρος έπρεπε να παραδοθεί στις 7 Ιούλη 2016, ημερομηνία λήξης της σύμβασης, ανένδοτος σε ανανέωση της.
Ο χώρος παραδόθηκε όχι όμως και το πνεύμα που έζησε εκεί μέσα για δέκα ολόκληρα χρόνια.
Ο Γιάννης Περδίκης και η ομάδα του, είμαι βέβαιος ότι με πληγωμένη καρδιά θα ανασκουμπωθούν για να στήσουν ξανά από την αρχή το θεατράκι τους , σε άλλο χώρο, με περισσότερη θέληση .

Πώς να εγκαταλείψει η μάνα το παιδί που γέννησε! Πώς να εγκαταλείψουν το θεατράκι τους .Όταν στρέφουν το βλέμμα τους προς τα εκεί ,βλέπουν μόνο τις δημιουργίες τους που δεν έχουν χαθεί!

Λυπάμαι κύριε Δήμαρχε

Καλή δύναμη Γιάννη Περδίκη

Καλή τύχη Θέατρο έξω από τα τείχη

Τάσος Ορφανίδης


video από την υπέροχη παράσταση the Pacman Project της Αναστασίας Περδίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου