Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Στα Βράσταμα Χαλκιδικής αναβίωσε η μουσική διαδρομή του Βασίλη Τσιτσάνη " Τσιτσάνη Ραψωδία μετά μουσικής"


Τα λόγια φτάσανε ψηλά και η μουσική άγγιξε τ’ αστέρια !


Στην οδό Παύλου Μελά 22 της Θεσσαλονίκης, στο «ουζερί Τσιτσάνη» ,από το 1942 -1947 περίοδο κατοχής, δημιουργήθηκε το πιο σημαντικό έργο του μεγάλου συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη. Γεννημένος στα Τρίκαλα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938 στρατιώτης, παντρεύεται την Ζωή Σαμαρά  και αποκτά το πρώτο τους παιδί. Σε ηλικία 23 ετών γράφει την "Αρχόντισσα", ένα από τα ωραιότερα τραγούδια κατά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.

«Συννεφιασμένη Κυριακή», «Αρχόντισσα», «Σεράχ» «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», το «Βάρκα Γιαλό», το «Λιτανεία του Μάγκα»και πολλά άλλα είναι τα τραγούδια που γράφηκαν την περίοδο αυτή ,εμπνευσμένα από τη βιωματική πάλη των απλών ανθρώπων με τις δυσκολίες τους.

Σε  απόσταση 80 χιλιομέτρων περίπου από την Θεσσαλονίκη  σ’ ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής, τα Βράσταμα , ο Αντώνης Κωνσταντινίδης με τον Μιλτιάδη Μαρέτα θέλησαν ν’ αναβιώσουν μουσική, τραγούδια και κείμενα της  διαδρομής του μεγάλου συνθέτη και βάρδου Βασίλη Τσιτσάνη,  με τίτλο "Τσιτσάνη Ραψωδία μετά μουσικής"

Με την σκηνογραφική έμπνευση της Μαγδαληνής Ζενιωτά, στήθηκε «το ουζερί Τσιτσάνη» και θαμώνες την χορωδία της Ορμύλιας υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Κωνσταντινίδη , την λαϊκή  κομπανία και τον θίασο "ένεπε μούσα "σε κείμενα και σκηνοθεσία του Μιλτιάδη Μαρέτα.

Λαϊκή κομπανία 

 Μάκης Στεργιούδης, μπουζούκι
                             Αντώνης Κωνσταντινίδης, κιθάρα, τραγούδι
                             Μαρινέλα Hertug, βιολί
                            Αλέκος και Μαρία Αρβανίτη, τραγούδι
                            Μαρία Χαριστού, κρουστά

θίασος "ένεπε μούσα"

Αφηγητής – Τσιτσάνης : Μιλτιάδης Π. Μαρέτας
 Ζωή Τσιτσάνη : Μελπομένη Χριστολιάκου

 Ελίζα :  Αγγελική Χλιάπα


Τάσος Ορφανίδης 

φωτογραφίες Μαριάννα Τσίρτου &Μηνά Τσομπανόπουλουβλέπετε σχετικό θέμα

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο, χίλια μπράβο για την αναβίωση !!
    Και του χρόνου πάλι με υγεία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή