Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

απ' τη στάση των αστικών λεωφορείων


Η στάση των αστικών λεωφορείων είναι ένα βήμα απ’ το σπίτι μου. Με τον πρωινό και απογευματινό καφέ, αντί για τσιγάρο απολαμβάνω τις εικόνες των ανθρώπων. 

Εκεί στήνονται ατέρμονες συζητήσεις που συνεχίζουν και στη διαδρομή. Άτομα της γειτονιάς, γνώριμοι μεταξύ τους.Οι σχέσεις τους, φθάνουν τις περισσότερες φορές σε προσωπικά θέματα. Συνήθως οι συζητήσεις αυτές γίνονται από άτομα κάποιας ηλικίας και πάνω, κουρασμένα, ευνουχισμένα, να μετρούν τις μαύρες μέρες της απέλπιδας ζωής τους. Το χαμόγελο έχει σβήσει και τα μάτια τους έχασαν την λάμψη τους. Ακουμπάνε στον διπλανό τους, ελπίζοντας να βρούνε λύση απρόσμενη στο πρόβλημα τους.

Παρατηρητής στη γωνιά μου, καταγράφω τα πιο ενδιαφέροντα απ’ αυτά. Είναι σαν τις ιστοσελίδες,για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη
αναγράφουν τις δημοφιλείς αναρτήσεις.


 Τα νεαρά άτομα στέκονται αδιάφορα η χλευάζουν τις συμπεριφορές,με εξαίρεση τα κινητά υψηλής τεχνολογίας και τις selfie φωτογραφίες. Αν και το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, το παρόν είναι το σήμερα και το ενδιαφέρον  βρίσκει εκεί την αφετηρία του.Χωρίς να αποτελεί δεδομένο συμπεριφοράς, η δημόσια ψυχολογική αναζήτηση του διπλανού είναι για πλάκα.Τι θα μπορούσε εξάλλου να προσφέρει στη συζήτηση!Η νεαρή ηλικία κρύβει τη λαχτάρα του έρωτα και την αγωνία του αύριο.

Θα συμφωνούσατε ότι μια στάση αστικού λεωφορείου είναι η μικρογραφία της κοινωνίας μας !
Βέβαια, μέσα στο λεωφορείο οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά,αγγίζουν ο ένας τον άλλον, αποκτούν μια ζεστασιά. Η σαρδελοποίηση δημιουργεί οικειότητες.

Το καφενείο της γειτονιάς, μεταφέρθηκε στη στάση . Μια αστική διαδρομή, επιφυλάσσει την μοναδικότητα της πρωτοτυπίας. Ο κάθε επιβάτης μπορεί  να μη έχει θέση, αλλά αποκτά βήμα λόγου! 

Όλοι αγκομαχούν στην ανηφόρα, αλλά ο καθένας με τον τρόπο του.


Τάσος Ορφανίδης 

2 σχόλια: