Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

το ρεμπέτικο τραγούδι σε ελληνικές ταινίεςΥπάρχουν πολλά τραγούδια που αγαπήθηκαν και στέκουν όρθια στη φθορά του χρόνου. Ανάμεσα σε αυτά πολλά γεννήθηκαν από το ελληνικό σινεμά και γίνανε κοινωνοί των προβλημάτων  της κοινωνίας . 

Συνθέτες, στιχουργοί μουσικοί, ερμηνευτές συνάντησαν την αναγνώριση τους μέσα απ’ αυτές τις δημιουργίες. Αντίστροφα επώνυμοι δημιουργοί με τη συμμετοχή τους, βοήθησαν στην προβολή μίας ταινίας.

Το ρεμπέτικο τραγούδι συμβαδίζει με τον ελληνικό κινηματογράφο. Η συνάντηση τους διαμόρφωσε και επηρέασε την ελληνική κουλτούρα.

Οι ελληνικές ταινίες ήταν ο χώρος όπου το τραγούδι βρήκε φιλόξενο πεδίο για την προβολή του.Ο ελληνικός κινηματογράφος έχοντας εισχωρήσει βαθιά στη κοινωνία, έχει ενσωματώσει παράλληλα το ρεμπέτικο και το λαϊκό σύγχρονο τραγούδι.


Από τους παλιούς ρεμπέτες της εποχής , ο Β.  Τσιτσάνης και ο Γ. Παπαιωάννου εμπλέκονται με ταινίες .Ο Τσιτσάνης έγραψε για δέκα συνολικά ταινίες από το 1959 έως το 1972 και εμφανίζεται να παίζει και να τραγουδά στο πάλκο σε πολλές από αυτές.Ο Παπαιωάννου , έγραψε μουσική για τέσσερις ταινίες από το 1963 έως το 1969 και ταυτόχρονα έπαιξε ως ηθοποιός σε τρεις από αυτές.Στη Μοδιστρούλα μάλιστα κρατάει πρωταγωνιστικό ρόλο και συμμετέχει στο σενάριο.Το 1966 γράφει δικό του σενάριο με τίτλο Λαθραίος, ένα είδος αυτοβιογραφίας (βρίσκεται αυτούσιο στην έκδοση της αυτοβιογραφίας του το 1982).

Ο Μανώλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα , καθιέρωσαν ένα ζευγάρι της ελληνικής νυχτερινής διασκέδασης, ενώ ο Γιώργος Ζαμπέτας ,γραφική φιγούρα της μαγκιάς.

Η ταινία του Κακογιάννη «Στέλλα» του 1955 με τη Μελίνα Μερκούρη αποτέλεσε το σήμα της εθνικής ταυτότητας για την κατάκτηση της ξένης αγοράς.

Η ονομασία ρεμπέτικο, δεν ταιριάζει απόλυτα με το είδος του τραγουδιού που συνδέθηκε με τον ελληνικό κινηματογράφο. Το ρεμπέτικο μεταλλάχθηκε στις νέες συνθήκες. Χαρακτηριστική περίπτωση η ταινία μικρού μήκους που γύρισε ο Κ.Φέρρης το 1961 «τα ματόκλαδα σου λάμπουν»(το ομώνυμο τραγούδι του Κ.Βαμβακάρη) στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Η επιτροπή το έκοψε λόγω χασικλίδικων τραγουδιών.Η ταινία είναι γυρισμένη στο Δρουγούτι τωρινές εργατικές πολυκατοικίες του Ν.Κόσμου .

Είναι γεγονός ότι το ρεμπέτικο ,το νεορεμπέτικο, λαϊκό η ρεμπετοειδές τραγούδι και ευρύτερα η λαϊκή μουσική, κράτησαν σημαντικό μέρος στις ελληνικές ταινίες κυρίως σε μελό ,κωμωδίες και μιούζικαλ.

Με το ρεμπέτικο τραγούδι και ευρύτερα της λαϊκής μουσικής να συμμετέχει σε διάφορες κατηγορίες του ελληνικού κινηματογράφου, αναδεικνύεται η κουλτούρα του Έλληνα με τις παθογένειες της.

Το ρεμπέτικο   κουβαλούσε κάθε πόνο και  πίκρα της καθημερινότητας, με μελωδίες από το μπουζούκι και στίχους της βιοπάλης.  

Τάσος Ορφανίδης

Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (1961) | Του Κώστα Φέρρη | Ανέστης Βλάχος-Σοφ. Φέρρη. /Μάρκος Βαμβακάρης Βασίλης Τσιτσάνης και Μαρίκα Νίνου στην πίστα στο «Πιάσαμε την καλή»  

Από την ταινία Η Μοδιστρούλα - 1964 με τους Μάρθα Βούρτση , Χρήστο Νέγκα. "Φαληριώτισσα" - Γρηγόρης Μπιθικώτσης & Γιάννης ΠαπαϊωάννουΑπό την ταινία Φτωχαδάκια και Λεφτάδες (1960) στην οποία πρωταγωνιστούν οι Σμαρούλα Γιούλη, Νίκος Σταυρίδης, Μίμης Φωτόπουλος, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Ελένη Χαλκούση, Ερρίκος Μπριόλα


Αποσπάσματα από την ταινία «ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΩΣ» όπου «συμμετέχει το συγκρότημα λαϊκών τραγουδιών Μάρκου Βαμβακάρη».


Πηγή:Χ, Δερμεντζόπουλος(Ρεμπέτικο τραγούδι & ελληνικός κινηματογράφος των ειδών (1950-1974), arts.uoi.gr, eriande.elemedu.upatras.gr,athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου