Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

"Μ΄ακούς; " στο Μπενσουσάν Χαν από την θεατρική ομάδα ΕΡΑΣΗ


Πήγα σήμερα να δω μια παράσταση στο νεοκλασικό κτίριο ΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ ΧΑΝ  και βρέθηκα να με ξεναγεί με γλαφυρό τρόπο μια κυρία ανάμεσα σε αντικείμενα αντίκες, σε υπόγεια και διαδρόμους, σε διαφορετικά  δωμάτια ξεχωριστές 7 φωνές που με καλούσαν«Μ΄ ακούς;».  
Σαν να έρχονταν από παλιά, ανάμεσα σε φανταστικό και πραγματικό κόσμο. 
Ιστορίες  με πάθος ειπωμένες, βιώματα η καθημερινές εμπειρίες που έχουν αγγίξει λεπτές χορδές στα βάθη της ψυχής.Διακρίνεις την κόλαση που έλαχε στο διάβα. Σημάδια από πληγές αγιάτρευτες.Διαδρομές που συναντούνται σε σταυροδρόμια φαντασιώσεων.Κορμιά που σέρνονται αγκυλωμένα απ' το παρελθόν . Τοίχοι ορθώνονται, πόρτες αμπαρώνονται, πάθη που δύσκολα μπορούν να γιατρευτούν.
Φωνές που γίνονται κραυγές αγωνίας σε κάθε προσπάθεια να συναντήσουν τον εαυτόν τους .Πάσχουν για να μπορέσουν ν' ακουστούν.


Μια παράσταση –ξενάγηση σε σκηνοθεσία της Λουκίας Ορφανίδου, χορογραφία της Κωνσ/νας Λάλου και μουσική της Μαρίας Γάσπαρη.


Ηθοποιοί, άτομα με πολυετή φοίτηση των θεατρικών εργαστηρίων «Ανδρέας Βουτσινάς»
Αλεξοπούλου Θωμαή, Κουρτίδου Κατερίνα, Ματσούκα Έλλη, 
Μπέλλου Ράνια, Παπαδοπούλου Αγγελική, 
Παπαδοπούλου Παναγιώτα, Πολύζου Πέπη, Τσιριγιώτη Γιώτα, 
Χρήστου Ευάγγελος.


Πρωτόγνωρο, ενδιαφέρον και εντυπωσιακό. Κείμενα προσεγμένα και ερμηνευμένα μέσα απ’ τη ψυχή τους εφ’ όσον ήταν κτήμα τους, γραμμένα από τους ίδιους. Το κτίριο ηλικίας δύο αιώνων περίπου προκαλούσε δέος, ενώ τ΄ αντικείμενα του πρόσφεραν ζεστή φιλόξενη ατμόσφαιρα καθώς οι φωνές άφηναν το κάλεσμα τους έντονα να κυκλοφορήσει ανάμεσα μας.


Θάλεγα ότι οι οικοδεσπότες υπήρξαν φιλόξενοι , ευπρόσδεκτη θεωρώ ότι θα ήταν η επανάληψη της παράστασης. 

Τάσος Ορφανίδης 


 

φωτογραφίες & video Τάσος Ορφανίδης 1 σχόλιο: