Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Δάσος Σέιχ Σου. Πόσο γνωρίζει ο πολίτης ότι χρειάζεται ο ίδιος το δάσος ;

Που χάθηκαν άραγε οι ευαισθησίες του πολίτη , όταν δεν μπορεί να καταλάβει πόσο χρειάζεται ο ίδιος το δάσος ;Δύο είναι τα μεγάλα γεγονότα που έπληξαν και σημάδεψαν την πόλη της Θεσσαλονίκης με κέντρο εξελίξεων το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

1959. Ο αποκαλούμενος «δράκος  του Σέιχ  Σου στη Θεσσαλονίκη» έγινε ο φόβος και τρόμος των κατοίκων της, από τους τρεις νεκρούς και άλλα εγκλήματα που παρέμειναν ανεξιχνίαστα. Κατηγορήθηκε, δικάστηκε και εκτελέστηκε ένας νεαρός του υποκόσμου, Αριστείδης Παγκρατίδης , εύκολο θύμα για να ξεπλύνει η αστυνομία την αδυναμίας της. Δικαστική πλάνη!

6η Ιουλίου 1997 . "πυκνός καπνός στο δάσος του Σέιχ Σου" ανέφερε το το τηλεφώνημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά.Ήταν πάνω κάτω τρεις το απόγευμα,Πολιτιστική πρωτεύουσα η Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι  με 39 βαθμούς Κελσίου και  με ανέμους να πνέουν με ένταση 5 μποφόρ ΝΔ . Τέσσερις ήταν οι εχθρικές εστίες στην εξέλιξη μιας τραγικής πυρκαγιάς, που προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή. Κάηκε το 55% της συνολικής του έκτασης (16.640 στρμ.)

Που πήγε χαμένη η ευαισθητοποίηση των πολιτών;

Xiλια δεντρα, Κεδρηνός Λόφος, Σέιχ Σου.Τουλάχιστον μία φορά, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν επισκεφθεί το πανέμορφο αυτό τεχνητό δάσος, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του΄30 και  απλώνεται σε 30.000 στρέμματα, ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη, Ασβεστοχώρι και Πανόραμα.Άραγε οι κάτοικοι της γνωρίζουν ότι έχει ανακηρυχτεί, ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλους από το υπουργείο πολιτισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50;

Οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές για το περιαστικό δάσος, τη Βυζαντινή περίοδο, μιλούν για την ύπαρξη πηγών, ποταμών και πυκνού δρυοδάσους το οποίο εκμεταλλευόταν (κυρίως για ξύλευση) οι κάτοικοι.

Την ονομασία «Σέιχ-Σου», που σημαίνει το «νερό του Σεΐχη», το δάσος την απέκτησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και οφείλεται σ’ ένα νεκρικό μουσουλμανικό μνημείο (τουρμπέ) και στο κτίσμα της πηγής. Το ερείπιο της πηγής υπάρχει ακόμη, στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα».

281 είδη χλωρίδας και πλούσιας πανίδας, φιλοξενούνται στο δάσος του Σέιχ σου.Ένα βήμα απόστασης από το κέντρο της πόλης, με πολλά και εύκολα σημεία πρόσβασης, δίκτυο μονοπατιών και δασικών δρόμων, χάρτες οδηγιών για τη θέση του επισκέπτη και τη γύρω περιοχή.
Αν κοιτάξεις στα πόδια σου θα δεις την πόλη να βρέχεται από τον Θερμαϊκό, αν στρέψεις τη ματιά σου θα φθάσει μέχρι τον Χορτιάτη και απέναντι στον Όλυμπο.Ένα είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να χαθείς, αντίθετα θα φύγεις γεμάτος από συναισθήματα και πλούσιες εικόνες θέασης και ομορφιάς.


Αυτό που με λυπεί κάθε φορά που το επισκέπτομαι, είναι η βάρβαρη συμπεριφορά του ανθρώπου. Το αποτύπωμα της άγριας παρουσίας του είναι παντού, στα σκουπίδια του, στην ανελέητη καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας.Οι κατασκευές που έγιναν από το δασαρχείο και το ΑΠΘ κατά το παρελθόν, εγκαταλείπονται στη τύχη τους και ο βανδαλισμός είναι εμφανής.  

Το δάσος κατά 55% είναι ένα νεαρό και ευαίσθητο οικοσύστημα, που πρέπει ακόμη περισσότερο να προστατευθεί.Χρειάζεται προστασία και αγάπη γιατί  αυτό το δώρο που έχουμε στην πόλη μας δεν πρέπει να χαθεί.


Τάσος Ορφανίδης 


πηγές:dasologoi.gr,forestsos.wordpress.com,seihsou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου