Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος –Θέατρο Δάσους, ένας έρωτας που χρειάζεται πόρους για να ζήσειΑν θα ξεκινούσαμε με αφετηρία  το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  ΚΘΒΕ  με 55 χρόνια δημιουργίας στο ενεργητικό του, εκεί θα  συναντούσαμε από το 1976 το Θέατρο Δάσους Θέατρο Δάσους  .

Από παιδί που μεγάλωσα στο δάσος του Σέιχ Σου, έχω συνδέσει το βουνό με το Θέατρο Δάσους. Ήταν αναφορά για τις βόλτες μας, τα ραντεβού μας, τις συναυλίες από αγαπημένα μας μουσικά σχήματα, τις θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ και άλλων θεατρικών ομάδων, ήταν ένας έρωτας που θα παραμείνει ανεξίτηλος στον χρόνο.


Πως θα μπορούσα ν’ αφήσω  πίσω μου τα συναισθήματα της αναμονής μιας παράστασης, της προσδοκίας να είμαι μέσα στην αγαπημένη μου συναυλία. 
Πόσα θέατρα θα μπορούσε να συναντήσει κανείς με θέα την πόλη,μέσα από το  καταπράσινο τοπίο του δάσους, με τη μοναδική συνοδεία από το κελάηδισμα  των πουλιών. Ακόμη και τα νυχτοπούλια ήταν καλή συντροφιά, κρυμμένοι  πίσω από το θέατρο να μη χάνουμε καμία παράσταση, τις περιόδους που γινόμασταν τζαμπαζήδες, όταν δεν έφθανε το χαρτζιλίκι. Μήπως λίγες ήταν οι παραστάσεις που δεν χάναμε ακόμη και με άσχημες καιρικές συνθήκες,με την ομπρέλα υπό μάλης.
Πως θα μπορούσα να ξεχάσω τα φεγγαρόφωτα βράδια, τον ουρανό γεμάτο αστέρια ,να γεμίζει το ανοιχτό θέατρο δάσους  με πολιτισμό, χάριν του ΚΘΒΕ.  Οι ανάγκες που παρουσιάστηκαν για την συντήρηση του και την βελτίωση των υποδομών του οδήγησε το ΚΘΒΕ  σε ένα κάλεσμα του προς το κοινό, ζητώντας τη συνδρομή του μέσω της πλατφόρμας #crowdfunding act4Greece. Με ένα κλικ στο: https://goo.gl/9KPEZW μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας, για να βρεθούν οι πόροι στο μεγαλεπήβολο και συναισθηματικό αυτό εγχείρημα.

Στο κάλεσμα διαβάζουμε τα παρακάτω

Το Θέατρο Δάσους είναι η πιο εμβληματική ανοιχτή σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, χτισμένο στην πλαγιά του Κέδρινου Λόφου (Σέιχ Σου), με θέα σε ολόκληρη την πόλη και το λιμάνι της. Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1976 και αποτελεί τόπο συνάντησης των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Με πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κάθε καλοκαίρι, που περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος, συναυλίες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, αποτελεί ζωντανό τόπο ανάδειξης του σύγχρονου πολιτισμού και πόλο έλξης κοινού και καλλιτεχνών, τόσο από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες όσο και από ολόκληρη την Ευρώπη.

Το όμορφο αυτό θέατρο έχει, ωστόσο υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο. Κατόπιν μελέτης, κρίθηκε άμεση η ανάγκη στεγάνωσης της κεντρικής σκηνής, και των κερκίδων. Ταυτόχρονα, πρόκειται να δημιουργηθούν κλειστές εγκαταστάσεις με αρχειακά κομμάτια σκηνικών και κοστουμιών από ιστορικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις, ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής του για τη στήριξη του πολιτισμού, το act4Greece υιοθετεί τη δράση «Συντήρηση και βελτίωση υποδομών του Θεάτρου Δάσους του ΚΘΒΕ» από 14.12.2016 έως 30.04.2017, με συνολικό προϋπολογισμό €132.880. Το ΚΘΒΕ θα συμβάλλει με ποσό €27.880. Μέσω του act4Greece αναζητούνται πρόσθετοι πόροι, ύψους €105.000.

Θα πρόσθετα λέγοντας, ότι προσφέρονται απ’ το ΚΘΒΕ συμβολικά αντισταθμίσματα, ως ηθική επιβράβευση για κάθε δωρεά που θα βρείτε αναλυτικά πατώντας στο https://goo.gl/9KPEZW


Αν πιστέψουμε παρά τις αντιξοότητες, ότι συμπράττοντας θα σώσουμε  το θέατρο δάσους από τη φθορά του χρόνου, θα έχουμε κάνει ακόμη ένα βήμα στον πολιτισμό και θα έχουμε αφήσει ένα σημαντικό δώρο στα παιδιά μας.

Όταν κάτι το έχεις συνδέσει με την πορεία των δικών σου χρόνων στη ζωή, είναι αυτό που δεν μπορείς να εγκαταλείψεις.

Τάσος Ορφανίδης  πατήστε  πάνω στον σύνδεσμο για να δείτε το video

https://www.facebook.com/hashtag/%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5save?source=feed_text&story_id=1202562933113755&pnref=story


Αν θέλετε επίσης να απολαύσετε στο υπολογιστή σας, μία  έκδοση που περιέχει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ανοικτά θέατρα σε ολόκληρη την Ελλάδα και άλλες σκηνές 
πατήστε εδώ  www.wefeel.gr


45 παραστάσεις αρχαίου δράματος,464 ψηφιακές σελίδες, 289 εικόνες,31 βίντεο, 34 ηχητικά αποσπάσματα και 12 πολυσέλιδα προγράμματα από τις πιο εμβληματικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ 

Μη ξεχνάτε για τη δωρεά σας πατήστε εδώ https://goo.gl/9KPEZW
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου