Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Μαγική βραδιά στο Μουσείο της Ρωμαϊκής αγοράςΕίχα πάει από νωρίς για να δω το Μουσείο, μετά τις διετής εργασίες αποκατάστασης του. Το ρεσιτάλ θα άρχιζε μετά τις 8. Όταν μπήκα στην αίθουσα, είχε ελάχιστο κόσμο. Στο βάθος κάπου στα μπροστινά καθίσματα, την προσοχή μου τράβηξε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να στέκεται μοναχικά, σχεδόν απόμερα. Χωρίς άλλη σκέψη κάθισα δίπλα τους. Οι ηλικιωμένοι έχουν να σου πουν πολλά, ακόμη και όταν δεν μιλάνε.
Σε τέτοιους χώρους μια μικρή αφορμή είναι αρκετή για επικοινωνία. Το πρόγραμμα που κρατούσε στα χέρια του ο ηλικιωμένος κύριος, ήταν η δική μου αφορμή για να σπάσουμε την μονοτονία της στιγμής. Μέσα σε ελάχιστη ώρα είδα να ξεχειλίζουν τα συναισθήματα τους, απλά χωρίς επιφυλάξεις, με κάποιο καμάρι για τον Δημήτρη Παπαχαραλάμπους έναν από τους δύο πιανίστες της βραδιάς. Έμαθα σχεδόν το βιογραφικό του μου μίλησαν με χαρά για την Marianne Libis Wandersleben, τις σπουδές της και τον τόπο καταγωγή της την Χιλή. Ένα φυλλάδιο του Βαφοπούλειου για μια ανάλογη παρουσίαση πέρυσι,μου δόθηκε με χαρά. Δεν άργησα να καταλάβω ότι μιλούσα με τους γονείς του Δημήτρη Παπαχαράλπους.
Το ρεσιτάλ ήταν μια παρουσίαση όμορφη από τους δύο συντελεστές. Η επικοινωνία μεταξύ τους, στα πλήκτρα, στα χέρια και στα μάτια τους, ήταν αρκετά για το υπέροχο αποτέλεσμα της βραδιάς.

Ο κόσμος τίμησε με την παρουσία του το άνοιγμα του μουσείου και την ακρόαση του ρεσιτάλ γεμίζοντας την αίθουσα. Μέχρι και όρθιους είχε, εντυπωσιακή βραδιά. 
  
Η παρουσίαση εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων λιτή, προσεγμένη όπως αρμόζει στην περίσταση.

Καθώς χανόμουν στις μελωδίες του πιάνου, τα μαγικά δάχτυλα τους πάνω στα πλήκτρα του μεγάλου πιάνου, με ταξίδευαν σε εικόνες όμορφες με την μουσική των  Gabriel Faure, Charles-Camille Saint -Saens, Pyotr Ilyich 
Tcaikovsky, Franz Schubert και  του Astor Piazzolla!

Ανυπομονώ να δω κάποτε την βαριά σιδερένια πόρτα στον Πύργο της Αλύσεως  Τριγωνίου, να ανοίγει με τη συνοδεία  βιολιών  στις τέσσερις εποχές του Βιβάλντι !! Το μνημείο  αυτό  πέραν της ιστορικής του αξίας έχει εξελιχθεί με την μεγάλη επίσκεψη του κόσμου στην ωραιότερη βεράντα της πόλης.

Τα μνημεία θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για τους πολίτες !


Τάσος Ορφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου