Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

άσε τα βήματα να σε οδηγήσουν στην πόλη σου Φωτογραφίες Θάνος Χαρίσης


Όταν ήρθε η άνοιξη, θέλησα να γνωριστώ ξανά με την πόλη μου. Τα βήματα δεν ήταν θαρρετά, τα χαρακτήριζε μια διστακτικότητα. Μόλις  αραίωσαν οι βροχές έβγαλα το πανωφόρι,είχα ανάγκη  μια βόλτα στα σοκάκια που βάδιζα παλιά.

 Το βήμα αρχικά προσπέρασε τα ανθισμένα δένδρα και τα λουλούδια στα παρτέρια, αδιάφορο για την ομορφιά γύρω του,ενώ παρέμεινε εγκλωβισμένο. Η σκέψη δεν φωτίστηκε από τις εικόνες που έντυναν το τοπίο, τους δρόμους που γνώριζα καλά σπιθαμή προς σπιθαμή.

Το καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά, ακόμη δεν μπορώ να το ονειρευτώ. Η ψυχή κουβαλά ακόμη την ψευδαίσθηση του χειμώνα, δεν έχει βρει την ζεστασιά της στην άνοιξη.Κι όμως αυτή προκλητικά αφήνεται με τα χρώματα και τ’ αρώματα της στην ματιά  και στις αισθήσεις.

Τα πολιτικά δρώμενα κρατούν το ενδιαφέρον ψηλά, δεν παρακολουθούν όμως τις ανθρώπινες απλές καθημερινές ανάγκες.Κι όμως αυτό το κλίμα επηρεάζει την καθημερινότητα. Η διάθεση παραμένει αρνητική. Χρειάζεται ένα ταξίδι στο παρόν, ένα αντάμωμα με τις ομορφιές της άνοιξης,μια αισιόδοξη ματιά, μια νέα γνωριμία με την πόλη και τις δράσεις της, με αισθήματα δύναμης και ανανέωσης. 


Πόσα σημεία αξίζει κάποιος να επισκεφθεί για να γνωρίσει την πόλη του; Πόσα είναι αυτά που θα μπορούσε να επαναφέρει στη μνήμη του, αφήνοντας να ταξιδέψει η πρόσφατη ματιά του; 

Σαφώς πολλά, κάθε γωνιά και ένα μνημείο, κάθε σημείο και μια γνωριμία, κάθε επαφή και μια θύμηση, κάθε παγκάκι και μια ανάμνηση. Μια βόλτα στην πόλη είναι σίγουρο ότι θα γεμίσει με εκπλήξεις για το νέο ,το διαφορετικό την άλλη ματιά της επίσκεψης.

Χρειάζεται να δραπετεύσεις από τα καθημερινά, να επισκεφτείς μέρη παλιά αγαπημένα, που είχαν αρχίσει καιρό να κοντοστέκονται στην θύμηση σου, σαν ένα όνειρο. Έχεις ανάγκη να γνωρίσεις την πόλης σου, αυτό που έγινε σήμερα ότι διαμορφώνει την σημερινή πραγματικότητα.

Πόσοι θα έλεγαν με την πρώτη σκέψη ότι αγαπούν την πόλη τους και θα μπορούσαν να σου περιγράψουν τους λόγους που την ξεχωρίζουν σήμερα;

Έχουμε χάσει  το κουράγιο για να αντέχουμε το ωραίο, να το ξεχωρίζουμε  από την ασχήμια της καθημερινότητας  μας,παραγνωρίζοντας ότι μια βόλτα στην πόλη που αγαπήσαμε, θα μας έδινε πίσω όσα λησμονήσαμε.


Πόσο δύσκολο είναι να την γνωρίσουμε ξανά, να της δώσουμε την θέση που δικαιούται στην καρδιά μας;

Μήπως οι εκπλήξεις κρύβονται στα καθημερινά μας βήματα, στα γνωστά μέρη , αυτά που προσπερνάμε χωρίς ουσιαστικά να αφήνουμε τη ματιά μας να χαθεί σ' αυτά; Χρειάζεται να σκύψουμε στο μεγαλείο της ν'ανταμώσουμε τη γοητεία της,να την ερωτευθούμε. 

Οι προφάσεις είναι τα παιδιά του καναπέ και  αρνητικές σκέψεις οι φοβίες. Αν πετούσαμε από πάνω μας τα πανωφόρια του χειμώνα,ίσως να βλέπαμε την πόλη μας  ερωτικά! 

Η πόλη σου δεν περιγράφεται μόνο, την γνωρίζεις η την αναγνωρίζεις, αφήνοντας τα βήματα σου να σε οδηγήσουν και τα αισθήματα σου να πλημμυρίσουν από την προσωπική σου ξενάγηση . 

Τάσος Ορφανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου